Олександр Норчук: Військовий? Медик? Ні, Актор!

Хореографічна кухня театру Заньковецької

Гал-інфо продовжує знайомити своїх читачів з невідомою стороною життя театру Марії Заньковецької. Цього разу нам вдалось розговорити головного балетмейстера драматичного театру – Олену Балаян. Як починалась робота хореографа із заньківчанами та з якими труднощами довелось зіткнутись – про це та інше читайте далі в інтерв’ю з хореографом.

Заньківчани вирушили зі Львова до Польщі на мегаподію (Гал-інфо)

Сьогодні зранку, 29 серпня, Гал-інфо провело у подорож до польського Жешува акторів Театру Марії Заньковецької. Вистава, музичний концерт, художня виставка та ще безліч творчих робіт підготували заньківчани для міжнародного фестивалю культури «TRANS/MISJE» (Транс/місія). Чим дивуватимуть європейських глядачів наші актори на музиканти розповів директор-розпорядник театру Тарас Лисак.

Конкурсна комісія рекомендувала Андрія Мацяка на посаду директора театру ім. М.Заньковецької

Як повідомили джерела Гал-інфо, вчора 22 травня, конкурсна комісія при Міністерстві культури України рекомендувала Андрія Мацяка на посаду директора театру ім. М, Заньковецької.

Прес-служба театру
Як повідомили джерела Гал-інфо, вчора 22 травня, конкурсна комісія при Міністерстві культури України рекомендувала Андрія Мацяка на посаду директора театру ім. М.Заньковецької.

Все про прем'єру "Перед заходом сонця"

Запрошуємо ознайомитись з публікаціями нашим партнерів - засобів масової інформації про прем'єреу виставу "Перед заходом сонця" (Г. Гауптман) в постановці Алли Бабенко.

Рівно за тиждень на сцені нашого театру гастролюватиме литовський театр.

Неймовірна версія «Бориса Годунова» О. Пушкіна

У фойє Заньківчан на час Великодніх святкувань було прикрашено писанкове дерево.

Із такою ініціативою до керівництва театру звернулися Наталка Криничанка, голова Львівської міської громадської організації “Фундація дослідження Лемківщини” та Дитяча школа народних мистецтв міста Львова (в особі директора Галина Вихованської, члена Національної Спілки художників).

Цьогоріч у Заньківчан з’явилася ще одна чудова традиція – прикрашати фойє свого театру писанковим деревом.

Писанкове дерево у заньківчанському театрі
Писанкове дерево було облаштоване за тиждень до Великодня. На ньому  роботи дітей-учасників фестивалю “Лемківська писанка – 2018” з Києва, Бучача, Ужгорода, Здолбунева, Городка, села Бортятин і Львова. Композиція виконана викладачкою ДШНМ – Мартою Лутчак.
За словами Наталки Криничанки, метою Десятого ювілейного фестивалю-конкурсу є збереження та розвиток лемківського писанкарства народними майстрами, які з покоління в покоління переносять закодоване письмо на добро і щастя, залучають широкі верстви молоді та дітей до вивчення прадавніх звичаїв українського народу. Фестиваль – це справжнє свято лемківської писанки, яка є оберегом людини, Батьківщини, згадкою про унікальну культуру найзахіднішої гілки українського народу – Лемківщини.
Писанкове дерево у заньківчанському театрі
Майстер-клас проводили майстри писанкарства: Сова (Цюприк) Ольга (Козин), Ковтун Ірина (Київ), Федоро Оля (Львів), Гвоздюк Емілія (Львів), Пеньонжик  Зеновій (Бучач), Осадца Ярослав (Тернопіль), Кононюк Анжела ( Тернопіль), Гордій Наталя (Тернопіль), Гаврилів Наталя (Мукачево), Мищук Оля (Тернопіль), Понізовська Марія (Черляни), Бобко Люба (Городок), Хомик Марія (Львів), Семенець Тетяна (Тернопіль), Янко Марія (Львів ДШНМ), Пенцко Оля (Львів ДШНМ), Сенчик Соломія(Львів ДШНМ),Барна Оля (Львів ДШНМ), Канас Софія (Львів ДШНМ).
До акції було залучено понад 200 дітей: з малозабезпечених сімей, внутрішньо-переміщених  сімей, діти учасників АТО,  діти, які навчаються у ДШНМ, ті, які приїхали з майстрами, з навколишніх шкіл, учні художнього  ліцею при ЛНАМ та неповносправні діти «Емаус оселя».
Писанкове дерево у заньківчанському театрі
Маємо сподівання, що традиція прикрашати писанкове дерево у фойє театру буде активно підтримуватися в майбутньому. Наразі щоденно відвідувачі театру часто роблять світлини на згадку на фоні деревця із писанками.
 Леся КІЧУРА

Таємниці театру Заньковецької

Заньківчани святкують своє 100-річчя.

У Львові представили прем'єру комедійної п'єси Старицького "За двома зайцями"